NAPA Award

Sinds 2009 wordt de NAPA Award uitgereikt*. Dit wordt gedaan tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Het doel van de NAPA Award is om jong producenten talent te stimuleren en de rol van de producent als creatief ondernemer verder te ontwikkelen. Naast het aantonen dat het vak meer is dan het regelen van zaken en het financieren van de film aan de hand van het afstudeerproject, is de jury met name geïnteresseerd in de manier waarop de afgestudeerde producent zich verder professioneel wil gaan bekwamen. Welke kennis of vaardigheden moeten hiervoor nog verder ontwikkeld worden, en hoe kan dat worden bereikt?

In 2024 vormen NAPA leden Nienke Korthof (Tangerine Tree)Avinash Changa (WeMakeVR) en Koji Nelissen (Keplerfilm) de jury.

*t/m 2019: Filmproducenten Nederland Award.


NAPA award logo


OPROEP INSCHRIJVEN NAPA AWARD - DEADLINE 18 JULI 2024

Droom je van een carrière als producent? Meld je aan en maak kans op de NAPA Award: een prijs van € 5.000,- inzetbaar voor professionele ontwikkeling of een nieuw project.

De NAPA Award is bedoeld voor studenten die dit jaar hun diploma behalen en de ambitie hebben zich (verder) te ontwikkelen als producent. De prijs heeft de vorm van een beurs van € 5.000,-. Hiermee wil de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) jong producententalent stimuleren. De prijs wordt uitgereikt tijdens de Talent Awards Ceremonie op de Talentdag van het Nederlands Film Festival in Utrecht op maandag 23 september 2024.

Aanmelden

Deelname staat open voor alle afgestudeerden die de ambitie hebben om audiovisuele content te produceren – van fictie tot documentaire, van interactief tot animatie. In je inschrijving toon je aan dat het vak van producent meer behelst dan het regelen van zaken en het financieren van een film. Je doet dit aan de hand van een door jou gerealiseerd studieproject waar je trots op bent. De jury is daarnaast met name geïnteresseerd in de manier waarop je je toekomstperspectief schetst: welke ambitie en passie heb je voor de toekomst? Je wordt aangemoedigd je inschrijving op een originele manier vorm te geven.

In je inschrijving moeten de volgende criteria worden toegelicht (visuele content/documentatie is een verplicht onderdeel):

Met betrekking tot het gerealiseerde project:

- Inhoudelijke betrokkenheid;
- Begeleiding van het team;
- Argumentatie voor de keuze van dit project.

  Met betrekking tot je toekomstperspectief:

  - Persoonlijke toekomstplannen;
  - Persoonlijke en zakelijke ontwikkelingsmogelijkheden;
  - Mogelijke inzet van de prijs voor nieuw project of persoonlijke ontwikkeling.

   Aanmelden kan tot en met 18 juli 2024 door je inschrijving te mailen naar ema@producentenalliantie.nl onder vermelding van “Aanmelding NAPA Award”. Alleen volledige inschrijvingen die uiterlijk 18 juli ingestuurd zijn, worden geaccepteerd. De beste deelnemers, naar mening van de jury, worden uitgenodigd hun aanvraag mondeling toe te lichten. Deze gesprekken zullen in verband met de vakantieperiode begin september plaatsvinden.

   Voorwaarden

   - Je kunt meedingen naar de NAPA Award als je dit jaar afstudeert aan een erkende kunstvakopleiding of een vergelijkbare opleiding. 

   - Je moet kunnen aantonen dat je beschikt over de (start)competenties om te werken als audiovisueel producent en dat je gedreven bent om deze verder te ontwikkelen.

   - Producentenduo’s worden individueel beoordeeld. Wanneer gezamenlijk wordt ingediend en gewonnen, wordt het prijzengeld gedeeld.

   - De winnaar kan de prijs binnen één jaar na uitreiking schriftelijk aanvragen onder vermelding en toelichting op de opleiding/cursus/masterclass, coaching/advies/productie waar hij/zij/hen (een deel van) het bedrag voor zou willen aanwenden.

    Vragen?

    Heb je een vraag over de inschrijving voor de NAPA Award? Neem dan gerust contact op met NAPA via ema@producentenalliantie.nl

    ---

    Eerdere winnaars (t/m 2019: Filmproducenten Nederland Award):

    2023: Joey Jansen, Thijmen Knook en Floor de Wolf (Mooie Nel)

    2022: Robijn Boekelman en Patou ten Cate

    2021: Leilany Sanz en Ivo Siebum

    2020: Marrit Greidanus en Dobber Bolhuis

    2019: Tessel Jonkers

    2018: Coen Balkestein

    2017: Maxime Rozestraten

    2016: Charlotte Spronk 

    2015: Tessa Beijer en Julia Rombout 

    2014: Juul op den Kamp en Chris Stenger

    2013: Layla Meijman

    2012: Niek Teunissen, Wim Boven en Casper Eskes 

    2011: Guusje van Deuren 

    2010: Floor Houwink ten Cate en Jemima van der Tholen 

    2009: Constant van Panhuys en Derk-Jan Warrink