Animatieproducent Cilia van Dijk overleden

maandag, 1 mei 2023


Cilia van Dijk-van Lieshout (Uden, 22-11-1941) volgde een opleiding tot lerares en was al vroeg actief met eigen bedrijven. Ze was mede-oprichter van Release en richtte modellenbureau People op en een crèche. Ze rolde in het vak van filmproducent toen haar man, kunstenaar Gerrit van Dijk (1938-2012), animatiefilms ging maken. Dit leidde tot een indrukwekkende staat van dienst op het gebied van filmproductie en andere activiteiten ter ondersteuning en bevordering van de onafhankelijke animatiefilm.

In 1978 richt Cilia, om een groter publiek te bereiken, distributiebedrijf Animated People op voor Nederlandse animatiefilms, de voorloper van het Nederlands Instituut voor Animatiefilm. Ze was bestuurslid voor de Vereniging Holland Animation, nam deel aan adviescommissies voor subsidietoekenningen en was ook actief voor selectiecommissies en als jurylid voor festivals over de hele wereld.

De cultuur in Haarlem droeg ze een warm hart toe. Ze was samen met haar man betrokken bij het Haarlemse kunstenaarscircuit en droeg bij aan diverse lokale initiatieven. Jarenlang heeft ze de productie en financiën van Haarlems theatergezelschap Het Volk verzorgd en was ze administratief nauw betrokken bij de Toneelschuur en vele freelance kunstenaars en theatermakers.

In 1986 won Cilia van Dijk een Oscar voor beste korte animatiefilm als producent van Anna & Bella, regie Børge Ring. De eigenzinnige en bevlogen films van Gerrit van Dijk, die ze produceerde, zijn ook meermalen onderscheiden. Onder meer tweemaal met een Gouden Beer op het internationale filmfestival van Berlijn (Pas à deux – regie Gerrit van Dijk en Monique Renault – en I move, so I am).

Cilia van Dijk is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau en was lid van de Academy of Motion Picture Arts and Sciences.