Europees Parlement stemt tegen initiatiefrapport over afschaffen geoblocking

maandag, 18 december 2023


Op 13 december jl. heeft het Europees Parlement gestemd over een initiatiefrapport over geoblocking. Tijdens deze stemming heeft het Europees Parlement voorlopig gestemd tegen een herziening van de Europese regels omtrent geoblocking voor de AV-sector. Daarnaast hebben de parlementsleden ingestemd met het benadrukken van het belang van geoblocking voor het financieringsmodel van de sector. 

Minder gunstig is de oproep aan de Europese Commissie om concrete oplossingen te bedenken waardoor inwoners van grensgebieden makkelijker toegang kunnen krijgen tot content buiten de officiĆ«le landsgrenzen. Hoewel het initiatiefrapport niet juridisch bindend is, maar enkel een uitdrukking van de mening van het Europees Parlement, is de uitkomst van de stemming een succes te noemen van de Europese lobby voor de sector. In het rapport (opgesteld door de Interne Markt Commissie van het EP) staat een aantal problematische punten waaronder de aanbeveling aan de Europese Commissie om geoblocking (ook) voor de AV-sector op termijn af te schaffen. 

De Europese koepelvereniging voor producentenverenigingen (FIAPF), waar NAPA lid van is, heeft in aanloop naar de stemming lobby gevoerd tegen dit rapport. Geoblocking is immers een mechanisme om de investeringen en inspanningen om films en series naar het publiek in een bepaald gebied te brengen, veilig te stellen. Territoriale exclusiviteit is daarmee essentieel voor het werk van distributeurs en producenten.