Historisch slecht jaar voor bioscopen en filmtheaters.

woensdag, 12 januari 2022

Het jaar is afgesloten met 14.306.934 bezoeken, een daling van 14,6% ten opzichte van 2020 en in vergelijking met 2019 maar liefst een daling van 62,4%. Het gemiddeld aantal bezoeken per hoofd van de bevolking nam verder af van 2,2 in 2019, naar 1,0 in 2020 en 0,8 in 2021 Een historisch dieptepunt; deze verhouding was nooit eerder zo laag. De totale omzet uit kaartverkoop kwam in 2021 uit op 143 miljoen euro, een afname van 5,5% ten opzichte van 2020 en vergeleken met 2019 een daling van 58,8%. Sinds de metingen van het filmbezoek vanaf 1918 zijn er slechts één keer minder bezoekers geweest, en dat was in 1992. In internationaal perspectief laten andere landen (waaronder het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Duitsland en België) wel groei zien ten opzichte van 2020.

Meest bezochte films
De film die het afgelopen jaar veruit het populairst was is No Time To Die met 1.733.285 bezoeken. Ook deed de Nederlandse film De Slag om de Schelde het bijzonder goed: de film trok in het afgelopen jaar 507.685 bezoeken en is daarmee de derde best bezochte film van 2021 na No Time To Die, en Fast & Furious 9 die 532.103 bezoekers trok. Alhoewel er dit jaar meer concurrentie was van grote internationale titels hebben Nederlandse films ook in 2021 sterk gepresteerd met een marktaandeel van 23%, vergelijkbaar met de 22% van 2020. Naast De Slag om de Schelde waren de films Luizenmoeder – de Film (470.114 bezoeken), Bon Bini: Judeska in da House (279.074 bezoeken) en Alles op Tafel (272.958 bezoeken) populair onder bezoekers. Bij de filmtheaters werd de titel The Father het best bezocht met 124.891 bezoeken in filmtheaters.

Trouw en onzekerheid
Bij iedere heropening en versoepeling blijkt steeds weer dat de bezoeker trouw naar de bioscopen en filmtheaters komt. Ook de feiten wijzen uit dat bioscoop bezoek een veilig en vertrouwd uitje is. Uit recent Duits onderzoek blijkt dat de zeer professionele ventilatiesystemen aan alle hoge eisen voldoen. Er zijn tot op heden wereldwijd dan ook geen bronbesmettingen zijn aangetoond bij de bioscopen en filmtheaters. Dat komt omdat het publiek stil zit en één kant opkijkt.

Toch hebben de Nederlandse filmdistributeurs, bioscopen en filmtheaters opnieuw te maken gehad met veel onzekerheid door maandenlange sluitingen en maatregelen. De nieuwe voorzitter van de NVBF, Boris van der Ham: “De tekenen van herstel van de sector zijn uitgebleven. En dat dreunt door in de hele keten van de film: van productie tot distributie en vertoning. Ondanks de steun van de overheid raken reserves op en leveren al gemaakte investeringen door nieuwe maatregelen of een lockdown, niets of weinig op. Vanwege de voortdurende onzekerheid is het lastig een voorspelling voor 2022 te maken. Het filmaanbod is er, releases worden ook minder verschoven, maar nu moet er nog stabiliteit bij de vertoners komen. Duidelijkheid en perspectief vanuit de overheid is daarbij van groot belang. Zowel aan de nieuwe staatssecretaris voor Cultuur en van de minister van Economische Zaken vraag ik: laat de sector niet in de steek.”

Markt & cijfers
De cijfers en achtergronden van het bioscoopjaar 2021 werden besproken tijdens de online perspresentatie van Filmdistributeurs Nederland (FDN) en de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF) in Koninklijk Theater Tuschinski in Amsterdam.

In de toelichting bij de jaarcijfers stonden presentator René Mioch en Hajo Binsbergen (bestuurslid FDN) stil bij belangrijke thema’s en trends. Zo werd duidelijk dat bioscopen en filmtheaters na een enorme terugval in 2020 in het afgelopen jaar nog sterker zijn geraakt in het aantal bezoeken. In 2021 waren bioscopen en filmtheaters dan ook langer verplicht gesloten, 24 weken tegen 15 weken in 2020. In de 28 weken dat de theaters wél open waren werden weliswaar betere resultaten gehaald dan in 2020, maar in vergelijking tot 2019 (een normaal bioscoopjaar) was het verlies in die maanden nog steeds 31%. De opeenvolgende en opeengestapelde beperkingen zoals de beperking in het aantal bezoekers, de QR-code, de 1,5m afstand en beperkende sluitingstijden leiden ertoe dat er uiteindelijk slechts 1/6e van de reguliere capaciteit kon worden benut, de daling in bezoek was toen 73%. Er is geen land in Europa waar deze combinatie van maatregelen voorkwam.

Branche roept op tot stabiliteit en perspectief
Onder leiding van moderator René Mioch sprak een afvaardiging van FDN en de NVBF met elkaar over de ontwikkelingen binnen de branche. Boris van der Ham stelde: “De Nederlandse film moet de komende jaren verder worden versterkt. Daar willen we graag over meedenken. Maar dat moet wel op een slimme manier. Een platte investeringsverplichting vanuit bioscopen is nu niet de juiste methode: de branche ligt nu op zijn rug en heeft nog jaren nodig te herstellen.” Filmdistributeurs, bioscopen en filmtheaters dragen al jarenlang bij aan de Nederlandse publieksfilms via het btw-convenant en de afdrachten aan het Abraham Tuschinski Fonds.

Bron: https://nvpi.nl/fdn/2022/01/11/historisch-slecht-j...

Bijlage:

Samenvatting Kerncijfers

Top 20 algemeen Top 30 NL film Top 20 Filmtheaters 2021