In memoriam Suzanne van Voorst

maandag, 19 februari 2024


We zijn bedroefd vanwege het overlijden van Suzanne van Voorst (1954-2024).
Haar betrokkenheid, kennis en warmte waren van onschatbare waarde voor de Nederlandse documentaire. We wensen haar naasten veel sterkte.

Haar liefde voor film reikte ver. Bijna veertig jaar lang heeft Suzanne zich – als producent, coregisseur en consulent – sterk gemaakt voor documentaires. Ook voor collega-makers was ze van grote waarde; scherp op de vorm, kritisch op de inhoud, maar altijd gul en met compassie. Suzanne gaf mensen het gevoel dat ze gezien werden.

Suzanne raakte bezield bij het Amsterdams Stadsjournaal, het filmcollectief dat documentaires en korte speelfilms realiseerde. Vanaf de jaren tachtig werd zij actief als producent, eerst zelfstandig, later bij IDTV. Ze werkte nauw samen met regisseurs als Heddy Honigmann, Simonka de Jong en Suzanne Raes. Met Felice... Felice... (Peter Delpeut, 1998) won ze samen met Pieter van Huystee het Gouden Kalf voor Beste Nederlandse Speelfilm. Van 2015 tot 2021 was ze consulent Documentaire bij het Nederlands Filmfonds.

Onvermoeibaar zette zij zich in voor de Nederlandse documentaire. Eind jaren tachtig nam zij met Rolf Orthel en René Scholten het initiatief voor het Kleine Producentenoverleg. Later stond ze, samen met Monique Busman en Janneke Doolaard, aan de wieg van NAPA-voorganger Documentaire Producenten Nederland (DPN).

Vorig jaar zei ze in een terugblik op haar periode bij het Filmfonds: ‘Samenwerking is het enige dat ons iets op gaat leveren in dat kwetsbare bestaan van de documentaire sector. Je moet kritisch blijven op elkaar en je blijven verbeteren én anderen dingen blijven gunnen. Dat is waar ik als producent en consulent geprobeerd heb om mijn steentje aan bij te dragen.’

Leden, bestuur en bureau van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA),
mede namens voormalige bestuurders en leden van Documentaire Producenten Nederland (DPN)