Inbreng NAPA verkiezingsprogramma’s 2025

vrijdag, 11 juli 2025

  

De politieke partijen zijn volop bezig met het opstellen van hun (concept)verkiezingsprogramma’s voor de verkiezingen op 29 oktober. Dit is een belangrijk moment om aandacht te vragen voor de maatschappelijke, culturele én economische betekenis van de audiovisuele sector.

Op maandag 30 juni heeft NAPA namens haar leden een brief gestuurd aan de verkiezingscommissies van alle politieke partijen. 

In deze inbreng pleiten wij voor structurele verbeteringen op drie thema’s:

>     Versterking van de financieringsmix
Wij vragen om het invoeren van aanvullend fiscaal stimuleringsbeleid, het stimuleren van publiek-private samenwerking en het effectiever inzetten van bestaande subsidiemiddelen door meer ruimte te bieden aan het eigen verdien- en weerstandsvermogen.

>     Werkbare zelfstandigenregels
Wij pleiten voor een zelfstandigenwet die recht doet aan de projectmatige aard van de sector en vragen om sectorspecifieke toepassing van de huidige Wet DBA, zolang er geen nieuwe wetgeving is.

>     Borging van de positie van onafhankelijke producenten in het publieke bestel
Wij roepen op om onafhankelijke producenten blijvend te betrekken bij hervormingen in het omroepbestel, en vragen om geoormerkte budgetten voor cultureel hoogwaardige producties zoals speelfilms, documentaires, animatie en innovatieve mediaproducties.

         

      Ook NVPI Film, NCP en Kunsten ’92 hebben vergelijkbare inbreng geleverd. Met deze gezamenlijke inspanningen willen we zorgen dat de belangen van onze sector worden meegenomen in het politieke debat en het beleid voor de komende kabinetsperiode.

      Lees de volledige brief van NAPA hier.

      --     

      Gisteren heeft demissionair minister Bruins (OCW) de Tweede Kamer geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het mediabeleid. In deze Kamerbrief stelt de bewindspersoon dat bij de hervorming van het publieke omroepbestel de focus blijft liggen op het behoud van kwalitatief hoogwaardige Nederlandse producties - waaronder films, series en documentaires. De minister zegt toe dat hij rekening zal houden met de positie en belangrijke waarde van onafhankelijke producenten, zowel voor wat betreft de kwantiteit als de kwaliteit van het aanbod van de publieke omroep. Hij markeert dat een eerlijke betaling van betrokken professionals een belangrijke voorwaarde is. Daarnaast benadrukt de minister het belang van publiek-private samenwerking tussen partijen als NPO, RTL en Talpa.

      De brief laat zien dat er veel in beweging is binnen het mediabeleid, en sluit goed aan bij de punten die wij onder meer onder de aandacht hebben gebracht t.b.v. de verkiezingsprogramma's. De Kamerbrief is te vinden via rijksoverheid.nl.