Informatie reisbeperkingen en quarantainemaatregelen

zaterdag, 8 mei 2021

UPDATE: 8 mei 2021 (oorspr. bericht: 28 april 2021) | Er zijn verschillende reisbeperkingen en quarantainemaatregelen van kracht. Wat betekenen deze voor professionele AV-producties?
Informatie over het COVID-19 protocol voor de AV-sector vindt u HIER.REISBEPERKINGEN

Sinds zaterdag 23 januari 2021 zijn diverse (extra) maatregelen van kracht om het aantal reisbewegingen te beperken. Deze maatregelen zijn een aanvulling op het dringende advies om niet op reis te gaan en geen internationale reizen te boeken die in de periode tot en met 15 mei 2021 plaatsvinden. Onderstaand de stand van zaken per 8 mei 2021:

* Het dringende advies om Nederland niet te verlaten tenzij dat strikt noodzakelijk is, is in ieder geval van kracht tot en met 15 mei 2021.

* Er geldt een vliegverbod voor passagiersvluchten uit India, Zuid-Afrika en alle landen in Zuid-Amerika, in elk geval tot zaterdag 1 mei. Dit heeft betrekking op vluchten uit India, Zuid-Afrika, ArgentiniĆ«, Bolivia, BraziliĆ«, Chili, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Guyana, Panama, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela.

* Het vlieg- en aanmeerverbod voor passagiersvluchten en veerboten uit het Verenigd Koninkrijk is per dinsdag 9 maart (00:01 uur) opgeheven. De huidige testverplichtingen voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk blijven wel van kracht, evenals het dringende quarantaineadvies.


Uitzonderingen Europees inreisverbod voor de culturele en creatieve sector

* Per 16 maart 2021 wordt voor sommige groepen reizigers uit landen buiten de EU opnieuw een uitzondering gemaakt op het huidige inreisverbod. In de voorgaande periode waren deze uitzonderingen tijdelijk opgeschort.

Voor professionals uit de audiovisuele sector is het - onder bepaalde voorwaarden en afhankelijk van het doel van de reis - mogelijk zich te beroepen op twee uitzonderingssituaties:

1. Als u als professional in de culturele en/of creatieve sector beschikt over een ondertekende verklaring van het Fonds Podiumkunsten (dat optreedt als penvoerder). Voor de audiovisuele sector betekent dit onder meer dat cast en/of crew die vanuit het buitenland naar Nederland reizen in het bezit moeten zijn van een uitnodiging van de betreffende (co)producent, instelling of de Netherlands Film Commission. Doel van de reis moet in principe samenhangen met werkzaamheden voor een productie waarvoor realiseringssubsidie of een incentive bijdrage door het Filmfonds is toegekend, dan wel voor een productie waaraan Financial Exploration Support is verstrekt door de Netherlands Film Commission.

=> Meer informatie over de uitzondering voor professionals uit de culturele en creatieve sector op het inreisverbod, en de wijze waarop een aanvraag moet worden ingediend via het Fonds Podiumkunsten:
https://fondspodiumkunsten.nl/nl/subsidies/regeling-internationalisering/uitzondering_inreisverbod_voor_professionals_uit_de_culturele_en_creatieve_sector/
=> Het aanvragen van een inreisverklaring verloopt via www.inreisverklaringcultuur.nl
=> Voor meer informatie over de procedure en de voorwaarden voor het aanvragen van een inreisverklaring, verwijzen wij u naar de website van de Rijksoverheid:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/uitzondering-inreisverbod-professionele-culturele-en-creatieve-activiteiten-onderzoek-en-journalistiek

OF


2. Als u als zakenreiziger in het bezit bent van een 'Note Verbale', afgegeven door een Nederlandse ambassade of consulaat, waarin de uitzondering op het inreisverbod van zakenreizigers staat vermeld. Doel van de reis zou in dit geval kunnen samenhangen met een productie waarbij bijvoorbeeld sprake is van een investering van minimaal 500.000 euro die in Nederland wordt besteed
=> Lees HIER alle voorwaarden waaraan voldaan moet worden:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/uitzondering-inreisverbod-in-belang-nederlandse-economie-en-samenleving


TESTEN EN QUARANTAINE

Bij vertrek uit Nederland
* Bij vertrek naar het buitenland per vliegtuig, heeft iedere passagier een gezondheidsverklaring nodig: https://www.schiphol.nl/gezondheidsverklaring
* Voor veel reisbestemmingen is ook een negatieve testuitslag nodig. Of een coronatest nodig is, zo ja welke, hangt af van de bestemming en de daar geldende regels. Zie daarvoor de reisadviezen op NederlandWereldwijd.nl
* Zie ook: Schiphol en het coronavirus

Bij aankomst uit het buitenland
* Transferpassagiers die overstappen in Nederland en per vliegtuig verder reizen moeten een NAAT(PCR)-test van max 72 uur oud kunnen tonen.
* Vanaf 16 maart moet u als reiziger (van 13 jaar of ouder) uit een hoogrisicoland een negatieve NAAT(PCR)-test van maximaal 24 uur oud laten zien bij het aan boord gaan. Of in het bezit zijn van een negatieve sneltest van maximaal 24 uur oud bij het boarden en een negatieve NAAT(PCR)-test die maximaal 72 uur oud is bij aankomst in Nederland.
* Als u uit het buitenland naar Nederland reist moet u 10 dagen in (thuis)quarantaine. U kunt de duur verkorten door op dag 5 een test te doen. Is deze negatief dan mag u weer naar buiten.
* U hoeft niet in (thuis)quarantaine als u uit een land komt met een laag COVID-19 risico. Check HIER het overzicht met veilige landen:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/inreizen-doorreizen-nederland-en-het-eu-inreisverbod/veilige-landen
* U mag tijdens deze quarantaine wel naar buiten voor sommige zakelijke afspraken. Er geldt dan voor het reisdoel een uitzondering op de quarantaineregels, ZIE:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/reizen-en-vakantie/in-thuisquarantaine-bij-aankomst-in-nederland/wanneer-niet-in-thuisquarantaine

* Per zaterdag 8 mei 2021 zijn de test- en quarantaineverplichtingen iets versoepeld voor reizigers die in Nederland terugkomen uit Finland, van het Portugese vasteland en de Azoren, de Spaanse eilanden Ibiza, Mallorca en Menorca en de Griekse eilanden Rhodos, Lesbos en Kos. Deze reizigers hoeven zich niet meer te laten testen op corona als ze terugkeren en hoeven ook niet meer in quarantaine. Volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken gelden de betreffende gebieden niet langer als hoogrisicogebied.
Voor het Portugese eiland Madeira blijven alle regels nog wel gelden, net als voor het vasteland van Spanje en Griekenland. Overigens blijft ook voor al deze landen het advies dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan.