Reisadviezen en quarantainemaatregelen

vrijdag, 18 juni 2021

UPDATE: 18 juni 2021 (oorspr. bericht: 28 april 2021) | Wat zijn de actuele adviezen met betrekking tot reizen en welke quarantainemaatregelen zijn van kracht?
=> De site van de Rijksoverheid biedt informatie over de actuele regelgeving en richtlijnen met betrekking tot reizen. Deze vindt u ook via Nederlandwereldwijd.nl.
=> Informatie over het COVID-19 protocol voor de AV-sector vindt u HIER.


Bij vertrek uit Nederland

* Controleer bij reizen naar het buitenland altijd het actuele reisadvies op Nederlandwereldwijd.nl. Reizen blijft een risico: de situatie op uw bestemming kan snel veranderen, bijvoorbeeld omdat het aantal besmettingen toeneemt of vanwege een nieuwe variant van het virus.

* Vanaf 15 mei kunt u weer reizen naar veilige landen (groen of geel in het reisadvies). Het reizen naar landen met de kleuren oranje of rood wordt ten zeerste ontraden: hier zijn te veel besmettingen met corona.

* Bij vertrek naar het buitenland per vliegtuig, heeft iedere passagier een gezondheidsverklaring nodig. Voor veel reisbestemmingen is ook een negatieve testuitslag nodig. Of een coronatest nodig is, zo ja welke, hangt af van de bestemming en de daar geldende regels. Zie daarvoor de reisadviezen op Nederlandwereldwijd.nl

* Tussen 1 juli en 31 augustus kunt u zich gratis laten testen als u naar een land gaat dat een coronabewijs of een negatieve testuitslag eist. Bent u negatief getest? Dan kunt u de testuitslag downloaden of uitprinten via CoronaCheck.nl. Een afspraak maken kan vanaf 30 juni. Testen vóór 1 juli betaalt u zelf. 


Bij aankomst uit het buitenland

* Bij het (terug)reizen naar Nederland moeten reizigers een negatieve COVID-19-testuitslag kunnen tonen. Dit geldt voor de meeste landen en voor iedereen van 13 jaar of ouder. De testuitslag is verplicht bij vertrek met het vliegtuig, schip, internationale trein, internationale bus en eigen vervoer zoals de auto of motor.

* Reizigers uit landen die op de lijst van landen met een zeer hoog risico staan, moeten vanaf 1 juni 2021 verplicht in quarantaine – in principe voor de duur van tien dagen; wie na vijf dagen negatief test mag de quarantaine beëindigen.

* Voor de culturele en creatieve sector geldt een uitzondering op de quarantaineplicht voor personen die van of naar Nederland reizen t.b.v. activiteiten van een Nederlandse culturele of creatieve instelling of organisatie, die een meerjarige subsidie ontvangt van de Rijksoverheid of van de Rijkscultuurfondsen voor de periode 2017-2020 of 2021-2024. Ook subsidie voor audiovisuele producties wordt als meerjarig aangemerkt. U dient wel altijd in het bezit te zijn van een quarantaineverklaring én een uitnodigingsbrief van de betreffende producent, omroep of instelling. Indien van toepassing kunt u ook gebruik maken van de uitzondering voor zakenreizigers. De quarantaineverklaring vindt u HIER:
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/documenten/publicaties/2021/05/20/quarantaineverklaring