Koning spreekt met vertegenwoordigers film- en bioscoopbranche

woensdag, 27 januari 2021Koning Willem-Alexander is woensdag 27 januari in gesprek gegaan met enkele vertegenwoordigers van de film- en bioscoopbranche. Tijdens dit ‘digitaal werkbezoek’ liet hij zich informeren over de gevolgen van de coronacrisis voor deze sectoren.


De koning sprak met Bero Beyer (Filmfonds), Marjan van der Haar (IFFR), Pim Hermeling (September Film), Eché Janga (filmregisseur) en Anna Pedroli (Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie) over de impact van de coronapandemie op het maak- en distributieproces van nieuwe films, het belang van samenwerking in de filmsector en hoe men zich inspant om het werk zo goed mogelijk te continueren ondanks de beperkende maatregelen.

De coronacrisis heeft ingrijpende gevolgen voor de totstandkoming en distributie van nieuwe films. Producties kwamen eerst stil te liggen en kregen vervolgens op de filmset te maken met restricties om een veilige werkomgeving te waarborgen. Hierdoor zijn afgelopen jaar minder films geproduceerd en uitgebracht. Filmfestivals konden niet doorgaan of moesten uitwijken naar digitale varianten en de werkgelegenheid onder filmmakers en creatieve en technische professionals nam af. Ondanks tegemoetkomingen en subsidies van de overheid en de inspanningen van het Filmfonds is de impact van corona ook voor de filmsector enorm.

Bioscoopsector

De directeuren van de Nederlandse Vereniging van Bioscopen en Filmtheaters (NVBF), Pathé, CineCity Vlissingen en filmtheater LantarenVenster Rotterdam vertelden de koning over de uitdagingen tijdens de eerste coronagolf en over de creatieve wijze waarop zij de bioscopen draaiende hebben proberen te houden. Daarnaast vertelden zij over het effect van de tweede golf en de lockdown op hun bedrijven. Als gevolg van de pandemie is het aantal bioscoopbezoeken sinds maart afgelopen jaar gedaald met ruim 73 procent. Op dit moment zijn de bioscopen gesloten. De omzetdaling voor bioscoopeigenaren bedroeg in 2020 circa 300 miljoen euro. Het voortbestaan van hun ondernemingen staat onder druk. Ook werd er vooruitgeblikt op de tijd na de pandemie. Volgens de NVBF  zijn bij veel bioscopen en filmtheaters reeds reorganisaties doorgevoerd, maar zal het jaren duren, voordat de bedrijfsvoering van bioscopen en filmtheaters weer op orde is.

Zie ook: Nieuwsbericht Koninklijk Huis