Marleen Slot wint CFAP Prijs 2022

maandag, 17 oktober 2022


Marleen Slot (Viking Film) is de winnaar van de CFAP Prijs 2022. Vrijdagmiddag 14 oktober heeft zij de vakprijs, ter waarde van 20.000 euro, in ontvangst genomen.

Marleen Slot werd met name geroemd om haar niet aflatende, unieke ondernemerschap, waarmee zij tijdens de pandemie de Holy Motion Studio voor animatie opzette en de stop-motionanimatiefilm KNOR produceerde – nog steeds te zien in bioscoop en dit jaar winnaar van het Gouden Kalf voor de Beste Film van het Nederlands Filmfestival.

Uit haar dankwoord: 

'Het oprichten van stopmotion studio Holy Motion was voor mij in vele opzichten een kantelpunt. Het is zo fijn om even echt iets anders te kunnen doen en op een andere manier met ons vak bezig te zijn. Om slow motion te produceren, want dat is ook een beetje wat stopmotion is. Samen met regisseur Mascha Halberstad kocht ik een oude garage, met geld geleend van familie en vrienden. En die hebben we de afgelopen jaren verbouwd en om weten te vormen in een succesvolle stopmotion studio. Mijn ondernemershart is hierdoor weer meer gaan kloppen. En dit helpt me ook bij de live action films. Want slow motion is ook niet een hele film lang leuk. Ik ben trots op mijn beide bedrijven en wat ik de afgelopen jaren heb neergezet met films zoals KNOR en DIRTY GOD. Ik voel me onderdeel van een internationale producentensector, waar veel in beweging is en het daarmee ook nooit saai wordt. Ik zie de toekomst goed tegemoet, ondanks alle uitdagingen waar we nog steeds voor gesteld worden in ons vak. Veel dank aan CFAP en de mensen die mij hebben voorgedragen om mij te helpen vooruit te kijken.'
Ook de genomineerden Shenin Lebrun & Chafina Bendahman (Maya Creatives) en Lea Fels & Isidoor Roebers (Scenery) werden tijdens de CFAP Prijsuitreiking verrast met een bedrag van 5.000 euro, te besteden aan een nieuw project.


Speciale juryprijs voor Will Koopman
Creatief producent Will Koopman is bekroond met de Speciale Juryprijs ter waarde van 5.000 euro. De jury wil met de prijs van harte onderschrijven dat Will Koopman haar vak volledig verstaat en een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse mediasector. Als maker en regisseur – waarvoor zij dit jaar werd onderscheiden met het Gouden Kalf voor de Filmcultuur – maar zeker ook als creatief producent van talloze succesvolle films en dramaseries, die een groot en breed Nederlands publiek weten te bereiken. Deze persoonlijke prijs is een eerbetuiging aan deze bijzondere producent.

Over de CFAP Prijs
Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP) heeft de CFAP Prijs in het leven geroepen om bijzondere prestaties van producenten voor het voetlicht te brengen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan een Nederlandse film- en/of televisieproducent die zich in het vak heeft onderscheiden en dient ter ondersteuning van een onderscheidend project of als aanmoediging voor een opvallend talent.

De winnaar van de prijs kan het geldbedrag besteden aan een project of professionele ontwikkeling. In 2021 wonnen Annemieke van Vliet (Fiction Valley) en Achmed Akkabi (Tebber Nekkel) de CFAP Prijs 2021 voor hun bijzondere creatieve samenwerking bij verschillende dramaproducties, waaronder het succesvolle Mocro Maffia.

De jury bestond uit Edwin van der Veen, Jacqueline Gerritsma en Manon van der Hoek, voorzitters van respectievelijk CFAP, Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) en Nederlandse Content Producenten (NCP).

Link: CFAP Prijs

Foto: Felix Kalkman