Nominaties CFAP Prijs 2022 voor film- en televisieproducenten bekend

zaterdag, 24 september 2022


Producenten Marleen Slot (Viking Film | Holy Motion Studio), Chafina Bendahman & Shenin Lebrun (Maya Creatives), Lea Fels & Isidoor Roebers (Scenery) zijn genomineerd voor de CFAP Prijs 2022. Dat is zojuist bekend gemaakt tijdens de Professionals Conferentie van het Nederlands Filmfestival. Op vrijdag 14 oktober wordt de winnaar van de prijs, ter waarde van € 20.000, bekend gemaakt in het Rosarium – Amstelpark in Amsterdam.


Genomineerden
Marleen Slot (Viking Film) is (opnieuw!) genomineerd om haar niet aflatende, unieke ondernemerschap, waarmee zij tijdens de pandemie de Holy Motion Studio voor animatie opzette en de stop-motionanimatiefilm Knor produceerde – nu te zien in vele bioscoopzalen in Nederland. Chafina Bendahman en Shenin Lebrun zijn de stuwende krachten achter Maya Creatives die bewondering afdwingen met hun wil, enthousiasme en overtuigingskracht om inclusiviteit centraal te stellen bij de ontwikkeling van authentieke verhalen voor diverse media. Lea Fels en Isidoor Roebers (Scenery) zijn genomineerd omdat zij het toonbeeld zijn van jonge, ondernemende producenten die de wereld bestormen met hun docuserie Human Playground die eind deze maand door Netflix in 193 landen tegelijk wordt gelanceerd.

De jury, bestaande uit Edwin van der Veen, Jacqueline Gerritsma en Manon van der Hoek, de voorzitters van respectievelijk CFAP, de Nederlandse Producenten Alliantie (NAPA) en de Nederlandse Content Producenten (NCP), nomineerden deze producenten op voordracht van vakgenoten en collega’s uit de film- en mediasector. Juryvoorzitter Edwin van der Veen: "Bij deze derde editie van de CFAP Prijs komt in de voordrachten vooral zeer overtuigend naar voren dat over de hele breedte van de film- en televisiesector - van speelfilm, televisieserie, documentaire tot animatie - op hoog niveau wordt geproduceerd. Ondernemerschap, overtuiging en enthousiasme voeren de boventoon, in alle voordrachten. En we zijn daar trots op!”

Speciale juryprijs voor Will Koopman
Met de speciale juryprijs wil de jury haar waardering uitspreken voor het hele oeuvre en de verdiensten van uitzonderlijke producenten in de film- en televisiesector. En dan kun je niet om Will Koopman heen. De jury van de CFAP Prijs heeft besloten de Speciale Juryprijs 2022 ter waarde van € 5.000 aan deze creatieve producent toe te kennen. De jury wil met de prijs van harte onderstrepen dat Will Koopman haar vak volledig verstaat en een belangrijke bijdrage levert aan de Nederlandse mediasector. Als maker en regisseur - zoals dit jaar bij de uitreiking van het Gouden Kalf voor de Filmcultuur wordt gevierd - maar zeker ook als creatief producent van talloze succesvolle films en dramaseries die een groot en breed Nederlands publiek weten te bereiken.

Bekendmaking winnaar en uitreiking prijzen: 14 oktober
De uitreiking van de CFAP Prijs vindt plaats op 14 oktober om 16.30 uur in Rosarium - Amstelpark in Amsterdam. De winnaar en Will Koopman ontvangen hun prijs uit handen van presentator Hadassah de Boer.

Over de CFAP-prijs
Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP) heeft de CFAP Prijs in het leven geroepen om bijzondere prestaties van producenten voor het voetlicht te brengen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt als waardering en eerbetuiging aan een Nederlandse film- en/of televisieproducent die zich in het vak heeft onderscheiden en dient ter ondersteuning van een bijzonder project of als aanmoediging voor een opvallend talent. De winnaar van de prijs kan het geldbedrag besteden aan een project of professionele ontwikkeling.

Meer informatie over CFAP en de CFAP Prijs