Nominaties CFAP vakprijs voor film en tv-producenten bekend

vrijdag, 2 oktober 2020Jos de Putter, Koji Nelissen en Derk-Jan Warrink en Jeroen Koopman zijn genomineerd voor de CFAP Prijs voor film en tv-producenten. Op vrijdag 9 oktober wordt de winnaar van de prijs, ter waarde van 20.000 euro, bekend gemaakt in Rosarium Amstelpark; vanwege de aangescherpte coronamaatregelen gebeurt dit in kleine kring.

De CFAP Prijs is in het leven geroepen om bijzondere prestaties van producenten in het zonnetje te zetten. De nieuwe prijs wordt jaarlijks uitgereikt als eerbetuiging aan een Nederlandse film- en/of televisieproducent die zich in het vak heeft onderscheiden en dient ter ondersteuning van een onderscheidend project of als aanmoediging voor een opvallend talent. De winnaar van de prijs kan het geldbedrag besteden aan een project of professionele ontwikkeling.

Jos de Putter, producent van Dieptescherpte, is genomineerd met DeepFocus Webdocs en 2Doc Kort. Koji Nelissen en Derk-Jan Warrink van Keplerfilm sleepten hun nominatie binnen met onder meer Kepler Residency. Jeroen Koopman van NewBe is genomineerd met onder andere de MISFIT trilogy en Meskina. De jury, bestaande uit Paul de Man, Willem Zijlstra en Jacqueline Gerritsma, voorzitters van respectievelijk CFAP, NCP (Nederlandse Content Producenten) en NAPA (Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie), nomineerden deze producenten uit de ruim vijftig voordrachten door vakgenoten en collega’s uit de film- en mediasector.

Juryvoorzitter Paul de Man: "Dit is een erg mooi resultaat voor de eerste editie van de CFAP Prijs. Het laat zien dat men elkaar iets gunt in de sector; de motivaties in de voordrachten lopen over van respect voor elkaars werk. De variëteit was bovendien erg groot: kandidaten werken voor televisie, met speelfilm, animatie, documentaire en talentontwikkeling."

Speciale juryprijs voor Kees Rijninks
Producent Kees Rijninks wordt bekroond met de Speciale Juryprijs ter waarde van 5.000 euro. De jury van de CFAP Prijs heeft besloten deze speciale prijs toe te kennen aan Rijninks als eerbetuiging voor zijn oeuvre en werk als producent. Uit het juryrapport: 'We willen met de speciale juryprijs gehoor geven aan de voordrachten voor Kees Rijninks die we willen eren voor de wijze waarop hij makers inspireert en een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan onder meer de digitale distributie van documentaires.'

Over CFAP
Stichting Cultureel Fonds Audiovisuele Producenten (CFAP) subsidieert een breed scala aan projecten en wordt gefinancierd door SEKAM Video. Dit is een collectieve beheerorganisatie die Thuiskopievergoedingen int voor audiovisuele werken. Deze vergoedingen worden door SEKAMVideo onderverdeeld aan de rechthebbende producenten van film- en televisiewerken. Daarnaast bestemt zij een deel van de geïnde middelen voor CFAP, een fonds met sociaal-culturele doeleinden.