Stichting IFFR wint Louis Hartlooper Prijs 2022

vrijdag, 23 september 2022


Donderdag 22 september is tijdens het Nederlands Film Festival de jaarlijkse Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie uitgereikt aan het IFFR voor het boek ’25 Encounters’. De Louis Hartlooper Prijs voor de Beste Filmpublicatie is voor de achttiende keer uitgereikt aan een persoon die zich met een publicatie verdienstelijk heeft gemaakt voor de geschreven filmcultuur. 

 

Zakelijk directeur van IFFR Marjan van der Haar (l) met de Louis Hartlooper Prijs, en Thomas Leeflang met de speciale oeuvreprijs (Foto: Louis Hartlooper Genootschap)

Uit het juryrapport

"In deze Engelstalig jubileumuitgave, uitgegeven ter gelegenheid van de vijftigste editie van het International Film Festival Rotterdam, vinden we vijfentwintig tweegesprekken tussen vijftig zeer uiteenlopende mensen die allemaal op de één of andere manier verbonden zijn aan het IFFR. Gelukkig is er bij het samenstellen van dit boek nergens voor deze gemakkelijkste weg gekozen. Natuurlijk zijn er anekdotes en terugblikken op de ontstaansgeschiedenis van het festival, maar de gesprekken worden open en eerlijk gevoerd, waarbij er ook ruimte is voor verhalen over de mindere kanten van intensieve samenwerkingen. Door ook technici, kunstenaars, journalisten en 'gewone' festivalgangers aan het woord te laten, ontstaan gesprekken die onze horizon verbreden en ons uitdagen om verder te kijken dan wat we al kennen. Door deze uitwisseling van uiteenlopende ideeën, roept het boek de sfeer op van het IFFR, waar mensen van over de hele wereld samenkomen en zich onderdompelen in de filmcultuur."

Prijs
Naast een eervolle plek, middels een fotografische afbeelding in de eregalerij van het LHC, bestaat de prijs uit een bedrag van 1.000 euro, een penning met oorkonde en daarnaast een Zwarte Spiegel. Bovendien krijgt de winnaar de uitnodiging om het jaar daarop tijdens de uitreiking een korte voordracht te houden over het belang van goede filmjournalistiek (doelstelling van de prijs indachtig).

Oeuvreprijs voor Thomas Leeflang
"Thomas is een filmhistoricus met een indrukwekkende lijst publicaties, verspreid over vijf decennia. Sinds de jaren zeventig excelleert hij in zijn boeken in een persoonlijke en nostalgisch getinte terugblik op de Hollywood filmproductie, met een verscheidenheid aan genrefilms en periodes. Zijn filmgeschiedschrijving bevat zowel erkende klassiekers als onbekende cultfilms, die hij in beide gevallen steeds beschrijft vanuit een bewondering voor het vakmanschap van de filmmakers en waardering voor de variatie binnen de grenzen van het genre. Zijn overzichten van filmperiodes zijn doordrenkt van een verlangen naar vroeger, naar de gezellige bioscoop met puike films. Hij wil het historisch besef van vergane glorie vergroten en hij mijmert op een onderhoudende wijze over de filmcultuur in het verleden, waarbij hij strooit met anekdotes en leuke weetjes, met een mix van nostalgie en nuchterheid. Thomas is een veelzijdig schrijver, met een indrukwekkend lange staat van dienst." De prijs is voor de derde keer uitgereikt aan een persoon met een bijzonder oeuvre. In 2014 ging de oeuvreprijs naar Peter van Bueren en in 2021 naar Thys Ockersen.

De uitreiking
De prijs werd uitgereikt door de juryvoorzitter Shariff Nasr (namens DDG – Dutch Directors Guild) en Sander de Regt (namens Netwerk Scenarioschrijvers). De jury bestond verder uit Ronald Meij (namens NSC – Netherlands Society of Cinematographers), Willemijn Cerutti en Katja Draaijer (namens NAPA – Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie).

De uitreiking vond plaats tijdens een door het Louis Hartlooper Complex aangeboden feestelijke bijeenkomst, gepresenteerd door Lex Veerkamp, voor leden van de Dutch Directors Guild (DDG), Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA), Netherlands Society of Cinematographers (NSC), Netwerk Scenarioschrijvers, de KNF, het NFF, de Louis Hartlooper Stichting en voor belangstellenden.

Meer informatie over de Louis Hartlooper Prijs