Update n.a.v. persconferentie 14 januari 2022

zaterdag, 15 januari 2022

Vrijdag 14 januari werd aangekondigd dat Nederland vanaf 15 januari gelukkig weer langzaam van het slot gaat. Dat geldt helaas nog niet voor de cultuursector; er mag dan ook nog steeds géén publiek worden ontvangen bij opnames van audiovisuele producties. Het kabinet laat (uiterlijk) dinsdag 25 januari weten of het versoepeling van maatregelen voor de cultuursector en horeca toestaat.

Versie 7.1 COVID-19 Protocol voor de Audiovisuele Sector
De preambule van het COVID-19 Protocol voor de AV-sector is op enkele punten geactualiseerd. 
* Evenals in de periode hiervoor geldt dat werkzaamheden ten behoeve van professionele AV-producties doorgang kunnen vinden, onder de voorwaarde dat alle betrokkenen zich strikt houden aan het protocol. Deze werkzaamheden gelden als reguliere bedrijfsactiviteiten, zowel wanneer deze plaatsvinden in daartoe geoutilleerde studioruimten als op overige locaties.
* Het is sinds 19 december 2021 niet toegestaan publiek toe te laten bij opnames van AV-producties.
* In de preambule van het protocol is informatie opgenomen over de uitbreiding van de verplichting en het advies om een mondkapje te dragen.
* Het geldende protocol vindt u HIER.


Het dragen van een mondkapje is
verplicht voor iedereen vanaf 13 jaar op alle publieke locaties, zoals de supermarkt, in het openbaar vervoer en ook in het onderwijs. Daarnaast is het advies dat u binnen en buiten een mondkapje draagt wanneer het moeilijk is om 1,5 meter afstand te houden. Ook op de werkvloer kan het dragen van een mondkapje worden verplicht.

Zorg dat het mondkapje altijd de neus, mond en kin bedekt. Gebruik geen zelfgemaakte en stoffen mondkapjes. Wegwerpmondkapjes, zoals verkrijgbaar in supermarkten en drogisterijen, worden geadviseerd. Medische mondkapjes (minimaal type II) hebben de voorkeur.


Onder voorwaarden geldt voor beeld- en geluidsopnames een
uitzondering op de mondkapjesplicht. Zijn er opnames op een plek waar het dragen van een mondkapje wettelijk verplicht is – bijvoorbeeld in het openbaar vervoer? Dan geldt deze verplichting niet voor:
* personen die op zo'n plek deelnemen aan de opname van professionele audiovisuele producties, zoals speelfilms, documentaires en series;
* opnames van radio- en televisieprogramma’s en online videocontent ten behoeve van publieke en commerciële mediaorganisaties zoals omroepen.

De uitzondering betreft alleen personen die feitelijk in beeld of op geluid komen zoals acteurs, actrices, presentatoren, kandidaten, deskundigen, juryleden en figuranten. De uitzondering geldt niet voor publiek en personen die achter de schermen meehelpen aan de opname, zoals een cameraman, geluidsman of regisseur. Verder geldt de uitzondering alleen tijdens de opname.

ZIE OOK:

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ‘Winkels, sportclubs en kappers weer open per zaterdag 15 januari’, 14 januari 2022
https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2022/01/14/persconferentie-14-januari-2022