Update m.b.t. OMT-advies en IDFA

vrijdag, 12 november 2021

UPDATE | Het kabinet heeft op 12 november de aangescherpte coronamaatregelen bekend gemaakt. Een overzicht van de (aangescherpte) maatregelen die van belang zijn voor de AV-sector vindt u HIER. De extra maatregelen leiden niet tot wijzigingen in het COVID-19 Protocol voor de Audiovisuele Sector. Ook nu geldt dat werkzaamheden ten behoeve van professionele AV-producties voortgezet kunnen worden, onder de voorwaarde dat het protocol strikt wordt nageleefd.

NAPA is verheugd dat bioscopen en theaters open mogen blijven. Dit betekent ook dat documentairefestival IDFA op 17 november van start kan gaan, zoals voorzien. Het festival is voornemens om activiteiten zoals IDFA Forum, Docs for Sale, IDFAcademy en IDFA DocLab ook door te laten gaan. Een reactie van IDFA op de persconferentie vindt u HIER.

De Taskforce culturele en creatieve sector, waar NAPA-directeur Anna Pedroli deel van uitmaakt, heeft het kabinet eerder deze week opgeroepen om de culturele en creatieve sector te ontzien. Door handhaving van de basismaatregels en gebruik van het coronatoegangsbewijs zijn nagenoeg geen besmettingen te herleiden tot culturele activiteiten. Het opnieuw opleggen van bepaalde restricties voor het publiek, zoals de 1,5 meter maatregel, de vaste zitplaatsen en maximale groepsgrootte, zou alleen maar voor verdere financiële en organisatorische problematiek zorgen binnen de sector. Daarnaast zouden aanvullende beperkende maatregelen het draagvlak voor én de naleving van het CTB ondergraven. NAPA pleit samen met de Taskforce voor ‘gerichte, intelligente, maatregelen in specifieke regio’s en bij doelgroepen waar aantoonbaar veel besmettingen zijn’. Het volledige persbericht van de Taskforce vindt u HIER.