Vaarwel Burny Bos

vrijdag, 1 december 2023


Filmproducent, schrijver en acteur Burny Bos is op 79-jarige leeftijd overleden. Daarmee verliest Nederland een gezichtsbepalende, eigenzinnige maker van formaat.

Bos kende in zijn werkende leven vele creatieve en aanjagende rollen. Hij schreef vele boeken die in binnen- en buitenland door kinderen en hun ouders gelezen werden. Als programmamaker stond hij aan de wieg van legendarische en grensverleggende radio- en televisieprogramma’s waaronder de Ko de BoswachtershowTheo en TheaRembo & Rembo en Achterwerk in de kast. Zodoende heeft hij het landschap van de jeugd-tv revolutionair veranderd.

Bos was ook filmproducent. Met zijn productiehuis BosBros maakte hij furore met klassiekers als Het zakmes (1991), Minoes (2001), Ja Zuster, nee zuster (2002), Het paard van Sinterklaas (2005) en Kapsalon Romy (2019). Twee animatiefilms over rode kater Dikkie Dik, waarvoor Bos de voice-overs insprak, zijn nog in productie.

Zijn werk werd, zoals op de site van BosBros staat, gekarakteriseerd door ‘een vrolijk anarchisme en een strijd tegen het keurig-net-en-doe-maar-normaal syndroom van volwassenen’. Zijn oeuvre werd gezien en gelezen door vele kinderen en hun (groot-)ouders en bekroond met meerdere Gouden Kalveren, waaronder het Gouden Kalf voor de Cultuur voor zijn grote verdiensten voor de filmwereld.

Producentenvereniging NAPA wenst zijn naasten veel sterkte bij het verwerken van het verlies.