Filmmakers gaan voor groen en lanceren Film For Future

woensdag, 10 mei 2023


Film For Future is een initiatief van filmproducenten Iris Otten (Juliet at Pupkin) en Laurette Schillings (Topkapi Films). Zij geloven dat de motivatie om te veranderen vanuit de industrie zelf moet komen en roepen daarom cast en crewleden op hun kennis te delen. Met deze informatie creëert Film For Future een voor iedereen toegankelijke database. De stichting maakt hiermee inzichtelijk wat er allemaal al wél kan en helpt de onvermijdelijke transitie naar een groenere industrie zo makkelijk mogelijk te maken.

De database is medio dit jaar via de website van Film For Future te raadplegen. Per departement is er tot dusver bekende informatie te vinden over duurzame leveranciers, werkprocessen en andere tips.

Green Storytelling & Best Practices

Daarnaast stimuleert Film For Future makers al tijdens de ontwikkelingsfase na te denken over klimaatbewuste thema’s en handelingen die ze in het verhaal kunnen verwerken. In samenwerking met Smarthouse Creative Impact Studio en FilmForward organiseert Film For Future workshops waarin schrijvers en regisseurs kennis opdoen en zich kunnen laten inspireren.

Iris Otten en Laurette Schilings “Als verhalenvertellers hebben wij de kracht om een groot publiek te bereiken. Daarmee voelen we een grote verantwoordelijkheid om ons in te zetten voor de duurzame transitie. Daarnaast weten we dat financiers (zoals streamers, omroepen en fondsen) op korte termijn van producenten zullen eisen om klimaatbewust te produceren. Met Film For Future willen we de industrie handvatten bieden om de verduurzaming eenvoudiger te maken.”

Dramatic Change Makers

Naast Jennifer Hoffman, Anniek Pheifer en Thekla Reuten hebben verschillende filmprofessionals zich inmiddels bij Film For Future aangesloten als ‘Dramatic Change Makers’, waaronder regisseur Mees Peijnenburg, producenten Gijs Kerbosch (HALAL) en Danielle Guirguis (Smarthouse), kostuumontwerper Minke Lunter, script editor Marijn Bloemen, gaffer Bram van Woudenberg en production designer Florian Legters (ReadySet Studios). Binnen deze rol zetten zij zich actief in om zoveel mogelijk mensen binnen de filmindustrie te enthousiasmeren voor de missie van Film For Future en gezamenlijk te zorgen voor een lagere emissie.

Film For Future wordt ondersteund door CFAP en het Nederlands Filmfonds.