Iris Lammertsma (Witfilm) nieuwe voorzitter van NAPA

vrijdag, 17 maart 2023


Iris Lammertsma (Witfilm) is benoemd tot nieuwe voorzitter van de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA). Hiermee krijgt NAPA een gewaardeerde, ervaren producent als boegbeeld. Ook Rachel van Bommel (Millstreet Films) treedt toe tot het bestuur. De bestuurswissel valt samen met het driejarig bestaan van de producentenvereniging en markeert de overgang naar een nieuwe fase.


NAPA kwam drie jaar geleden tot stand toen vier producentenverenigingen hun krachten bundelden. NAPA-directeur Anna Pedroli: “We zijn dankbaar voor de inspanningen die Jacqueline en Frans hebben geleverd. De ‘pioniersjaren’ van de vereniging stonden in het teken van de coronacrisis. Mede dankzij hun inzet hebben we dit goed doorstaan en is NAPA uitgegroeid tot een factor van betekenis. Met Iris als nieuwe voorzitter gaan we vol vertrouwen de toekomst tegemoet.”

Iris Lammertsma is uitermate gemotiveerd om als voorzitter aan de slag te gaan: “Ik heb een enorm hart voor de filmsector. NAPA is het perfecte platform om bij te kunnen dragen aan positieve veranderingen op verschillende niveaus.” Zij wil onder meer bijdragen aan het dichter naar elkaar toebrengen van de subsidiesector en het ondernemerschap, teneinde professionalisering te bevorderen. Lammertsma ziet kansen om samen nog sterker te komen staan, als producenten én binnen de productiesector als geheel: “In het veld lijkt de laatste tijd helaas meer sprake van ‘eilandjes’ die tegenover elkaar staan. Ik zie meer heil in het bundelen van krachten.” Ook hecht zij groot belang aan het onafhankelijk produceren van hoogwaardige films.

Iris Lammertsma

Iris Lammertsma heeft een lang trackrecord in de culturele sector en beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Zij richtte in 1991 De Kazerne op, een productiehuis voor dans en theater. Als artistiek én zakelijk leider was zij verantwoordelijk voor de productie van vele (inter)nationale theater-, locatie- en dansprojecten. Sinds 2011 is zij, samen met Boudewijn Koole, eigenaar van en producent bij Witfilm. Met het maken van films van hoge kwaliteit die visueel spannend zijn en die tot nadenken stemmen, wil Witfilm bijdragen aan een bloeiende documentaire- en speelfilmsector. Het productiehuis produceerde onder meer documentaires LICHT, Dance or Die en Shadow Game en dansfilm Off Ground. Lammertsma is momenteel ook voorzitter van stichting Vrouwen in Beeld en van festival Cinedans.

Rachel van Bommel

Naast Lammertsma is Rachel van Bommel toegetreden tot het bestuur van NAPA. Zij volgt Frans van Gestel (Topkapi Films) op als algemeen bestuurslid. Van Bommel richtte in 2010 productiebedrijf Millstreet Films op dat films en dramaseries voor een breed publiek realiseert. Daarbij kiest zij steevast voor vrouwelijke filmmakers of sterke vrouwelijke hoofdrollen. Millstreet produceerde onder meer de bioscoopfilms Soof, Gooische Vrouwen en Alles op Tafel en dramaseries zoals Nieuwe Buren en ANNE+ die ook internationaal goed presteren. Voordat Rachel producent werd, was zij distributeur. Als Marketing Director bij RCV Entertainment en (vanaf 2004) Managing Director van Independent Films was zij verantwoordelijk voor de aankoop en uitbreng van talloze internationale en nationale (bioscoop)films. Zij fungeerde geruime tijd als bestuurslid van FDN en van het Nederlands Filmfestival; inmiddels heeft zij zitting in de Raad van Toezicht van het Filmfestival.

NAPA

De Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) biedt een gezamenlijke stem aan onafhankelijke professionele producenten. Bij de beroepsvereniging zijn ca. 80 productiebedrijven aangesloten die actief zijn in verschillende disciplines, waaronder speelfilm, dramaseries, documentaire, animatie, interactieve producties en games. NAPA heeft als doel de gemeenschappelijke belangen van haar leden te behartigen en het productieklimaat te versterken.

Met ingang van 17 maart 2023 bestaat het bestuur uit Iris Lammertsma (Witfilm, voorzitter), Rachel van Bommel (Millstreet Films), Janneke Doolaard (DOXY\FIXY), Thomas den Drijver (New Amsterdam Film Company), Bruno Felix (Submarine), Peter de Jong (Codeglue), Digna Sinke (SNG Film). Lees HIER meer over de bestuursleden.