Bestuur Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA)

Het bestuur bestaat op dit moment uit:

Iris Lammertsma
Voorzitter

Iris Lammertsma heeft een lang trackrecord in de culturele sector en beschikt over ruime bestuurlijke ervaring. Zij richtte in 1991 De Kazerne op, een productiehuis voor dans en theater. Als artistiek én zakelijk leider was zij verantwoordelijk voor de productie van vele (inter)nationale theater-, locatie- en dansprojecten. Sinds 2011 is zij, samen met Boudewijn Koole, eigenaar van en producent bij Witfilm. Met het maken van films van hoge kwaliteit die visueel spannend zijn en die tot nadenken stemmen, wil Witfilm bijdragen aan een bloeiende documentaire- en speelfilmsector. Het productiehuis produceerde onder meer documentaires LICHT, Dance or Die en Shadow Game en dansfilm Off Ground. Lammertsma is momenteel ook voorzitter van stichting Vrouwen in Beeld en van festival Cinedans.

Peter de Jong
Penningmeester

Peter de Jong is actief als ondernemer in de Nederlandse en internationale gamesindustrie. Sinds 2000 is hij medeoprichter en eigenaar van Codeglue, dat zelf games produceert maar ook regelmatig samenwerkt met grote internationale uitgevers zoals Microsoft, EA en 505 Games. Games waaraan Codeglue heeft gewerkt zijn onder andere ‘Rocket Riot’, ‘ibb & obb’, ‘Terraria’ en ‘Human: Fall Flat’. Peter was hiervoor bestuurslid van Interactieve Producenten Nederland en van de Dutch Games Association. Hij zet zich in voor een sterke Nederlandse gamesindustrie met een gezond ondernemersklimaat waar alle producenten van games, van kleine kunstenaars tot snelgroeiende ondernemingen, een eerlijke kans krijgen.

Janneke Doolaard
Secretaris

Janneke Doolaard runt sinds 2009 DOXY\FIXY (voorheen KeyDocs). Dit toonaangevend onafhankelijk film- en televisiebedrijf voor documentaire en fictie, en projecten daar tussenin. Het team van DOXY maakte tientallen films, won nationale- en internationale onderscheidingen, nam deel aan competities van A- festivals en scoorde (bioscoop)hits. Recente titels zijn 'Freek' en 'In de armen van Morpheus'. Na 'Over Canto' en 'Erbarme Dich' ontving 'Camino' in 2019 een Kristallen Film. Haar loopbaan begon als Hoofd Documentaire bij Oscar-winnend bedrijf Egmond Film & TV - later onderdeel van Eyeworks Film & TV Drama. Janneke was tot 2016 bestuurslid van Documentaire Producenten Nederland (DPN), maakt sinds 2014 deel uit van EAVE European Producers Network en Producer on the Move tijdens het Cannes International Film Festival in 2016.

Rachel van Bommel
Algemeen bestuurslid

Rachel van Bommel richtte in 2010 productiebedrijf Millstreet Films op dat films en dramaseries voor een breed publiek realiseert. Daarbij kiest zij steevast voor vrouwelijke filmmakers of sterke vrouwelijke hoofdrollen. Millstreet produceerde onder meer de bioscoopfilms Soof, Gooische Vrouwen en Alles op Tafel en dramaseries zoals Nieuwe Buren en ANNE+ die ook internationaal goed presteren. Voordat Rachel producent werd, was zij distributeur. Als Marketing Director bij RCV Entertainment en (vanaf 2004) Managing Director van Independent Films was zij verantwoordelijk voor de aankoop en uitbreng van talloze internationale en nationale (bioscoop)films. Zij fungeerde geruime tijd als bestuurslid van FDN en van het Nederlands Filmfestival; inmiddels heeft zij zitting in de Raad van Toezicht van het Filmfestival.


Thomas den Drijver
Algemeen bestuurslid

Thomas den Drijver is producent van documentaires en speelfilms bij New Amsterdam. Eerder werkte hij aan films als ‘Strike a Pose’, ‘Plan C’, ‘Moeder aan de lijn’ en ‘Catacombe’. Hij is alumnus van Binger. Hiervoor was hij bestuurslid van Documentaire Producenten Nederland. In die hoedanigheid heeft hij zich sterk gemaakt voor het onderzoek dat in 2018- 2019 door USBO Advies (Universiteit van Utrecht) is verricht naar de financiële situatie van documentaire producenten in Nederland.

Bruno Felix
Algemeen bestuurslid
Bruno Felix richtte in 2000 samen met Femke Wolting Submarine op, onafhankelijk productiebedrijf voor film, televisie en transmedia. Daarvoor was hij oprichter van VPRO Digitaal. Submarine heeft een ruime selectie van bekroonde producties gemaakt in samenwerking met een uitgebreid netwerk van internationaal befaamde makers. Bruno produceerde onder meer de animatieseries ‘Vos & Haas’, ‘Knofje’, ‘Dropje’, de voor een Emmy genomineerde serie ‘Ask Lara’, ‘Kika & Bob’ en ‘Bloot’. Hij produceerde ook het tweede seizoen van de crossmedia-animatieserie ‘Picknick met taart’ en Mattel's ‘WellieWishers’ voor Amazon Prime Video. Onlangs heeft hij de volwassen animatiefilm ‘Buñuel in het Labyrinth of Turtles’ geproduceerd en de productie afgerond van ‘Undone’, Amazon's eerste geanimeerde dramaserie. Bruno was hiervoor voorzitter van Interactieve Producenten Nederland, daarnaast is hij bestuurslid van het Nederlands Film Festival en van de in Brussel gevestigde non-profitorganisatie CARTOON.

Digna Sinke
Algemeen bestuurslid
Digna Sinke is filmmaker en producent. Met de korte film ‘Groeten uit Zonnemaire’, opgenomen in haar geboortedorp, studeerde ze af aan de Nederlandse Filmacademie. Daarna maakte ze een aantal documentaires en vijf lange speelfilms, waaronder de kostuumfilm ‘Belle van Zuylen’ (1994) waarmee ze de Grote Prijs op het festival van Mannheim/Heidelberg won. Haar documentaire ‘Weemoed & Wildernis’, het laatste deel van een langlopend project over het eilandje Tiengemeten, won de prijs voor beste documentaire op het FIFE-festival in Parijs (2010) en in Freistadt (2011). Haar documentaires ‘Onder de Oppervlakte’ (2015) en ‘Bewaren of hoe te leven’ (2018) waren genomineerd voor een Gouden Kalf. Na het overlijden van producent René Scholten (2001) nam Digna Studio Nieuwe Gronden (nu: SNG Film) over. Dit filmproductiebedrijf richt zich op eigenzinnige auteursfilms, dit kunnen zowel documentaires als speelfilms zijn – en alles daar tussenin. In die hoedanigheid produceerde ze meer dan twintig films van bijvoorbeeld Annette Apon, Janis Rafa, Jeroen van Velzen, Tom Fassaert en Sonja Wyss. Digna zet zich al sinds 1977 in voor de kunst- en cultuursector op bestuurlijk en adviserend vlak, onder meer voor de Culturele Raad Noord-Holland, de Raad voor de Kunst, het Amsterdams Fonds voor de Kunst, de Federatie van Kunstenaarsverenigingen, DIFA, het Binger Film Instituut, Kunsten 92 en het Nederlands Film Festival. Hiervoor was zij bestuurslid van Filmproducenten Nederland (FPN).