NAPA Award

Sinds 2009 wordt de NAPA Award uitgereikt*. Dit wordt gedaan tijdens het Nederlands Filmfestival in Utrecht. Het doel van de NAPA Award is om jong producenten talent te stimuleren en de rol van de producent als creatief ondernemer verder te ontwikkelen. Naast het aantonen dat het vak meer is dan het regelen van zaken en het financieren van de film aan de hand van het afstudeerproject, is de jury met name geïnteresseerd in de manier waarop de afgestudeerde producent zich verder professioneel wil gaan bekwamen. Welke kennis of vaardigheden moeten hiervoor nog verder ontwikkeld worden, en hoe kan dat worden bereikt?

In 2020 vormen NAPA leden Ineke Kanters (The Film Kitchen), Nienke Korthof (Tangerine Tree) & Avinash Changa (WeMakeVR) de jury.

*tm 2019: Filmproducenten Nederland Award.


OPROEP NAPA AWARD - DEADLINE 14 OKT 2020

Droom je van een carrière als producent? Meld je aan en maak kans op de NAPA Award: een prijs van € 5.000,- inzetbaar voor professionele ontwikkeling of een nieuw project.

De NAPA Award is bedoeld voor studenten die dit jaar hun diploma behalen en de ambitie hebben zich (verder) te ontwikkelen als producent. De prijs heeft de vorm van een beurs van € 5.000,-. Hiermee wil de Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) jong producententalent stimuleren. De prijs wordt uitgereikt tijdens het Talentprogramma van het Nederlands Film Festival in Utrecht op zondag 13 december 2020.


Aanmelden

Deelname staat open voor alle afgestudeerden die de ambitie hebben om audiovisuele content te produceren – van fictie tot documentaire, van interactief tot animatie. Je meldt je aan door een inschrijving te sturen waarin je aantoont dat het vak van producent meer behelst dan het regelen van zaken en het financieren van een film. Je doet dit aan de hand van een door jou gerealiseerd studieproject waar je trots op bent. De jury is met name geïnteresseerd in de manier waarop je je toekomstperspectief schetst: welke ambitie en passie heb je voor de toekomst? Je wordt aangemoedigd je inschrijving op een originele manier aan te leveren.

In je inschrijving moeten de volgende criteria worden toegelicht (visuele content/documentatie is een verplicht onderdeel):

Met betrekking tot het gerealiseerde project:

- inhoudelijke betrokkenheid;

- begeleiding van het team;

- argumentatie voor de keuze van dit project.

  Met betrekking tot je toekomstperspectief:

  - persoonlijke toekomstplannen;

  - persoonlijke en zakelijke ontwikkelingsmogelijkheden;

  - mogelijke inzet van de prijs voor nieuw project of persoonlijke ontwikkeling.

   Aanmelden kan tot 14 oktober 2020, door je inschrijving te mailen naar programma@filmfestival.nl onder vermelding van “Aanmelding NAPA Award”. Alleen volledige inschrijvingen die uiterlijk 1 oktober 2020 ingestuurd zijn, worden geaccepteerd. De beste deelnemers, naar mening van de jury, worden uitgenodigd hun aanvraag mondeling toe te lichten.

   Voorwaarden

   Je kunt meedingen naar de NAPA Award als je dit jaar afstudeert aan een erkende kunstvakopleiding of een vergelijkbare opleiding. Je moet kunnen aantonen dat je beschikt over de (start)competenties om te werken als audiovisueel producent en dat je gedreven bent om deze verder te ontwikkelen. Producentenduo’s worden individueel beoordeeld. Wanneer gezamenlijk wordt ingediend en gewonnen, wordt het prijzengeld gedeeld. De winnaar kan de prijs binnen één jaar na uitreiking schriftelijk aanvragen onder vermelding en toelichting op de opleiding, cursus, masterclass, coaching, advies, productie waar hij/zij (een deel van) het bedrag voor zou willen aanwenden.

   Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie

   De Nederlandse Audiovisuele Producenten Alliantie (NAPA) biedt een gezamenlijke stem aan onafhankelijke professionele producenten. De ca. 75 leden zijn actief in verschillende disciplines, waaronder speelfilm, dramaseries, documentaire, animatie, interactieve producties en games. De beroepsvereniging heeft als doel de gemeenschappelijke belangen van haar leden te behartigen en het productieklimaat te versterken (www.producentenalliantie.nl)

   Vragen?

   Heb je een vraag over de inschrijving voor de NAPA Award? Neem dan contact op met Susan Schoonwater bij  het Nederlands Film Festival via programma@filmfestival.nl

   Eerdere winnaars (toen nog Filmproducenten Nederland Award):

   2019: Tessel Jonkers

   2018: Coen Balkestein 

   2017: Maxime Rozestraten

   2016: Charlotte Spronk 

   2015: Tessa Beijer en Julia Rombout 

   2014: Juul op den Kamp en Chris Stenger 

   2013: Layla Meijman 

   2012: Niek Teunissen, Wim Boven en Casper Eskes 

   2011: Guusje van Deuren 

   2010: Floor Houwink ten Cate en Jemima van der Tholen 

   2009: Constant van Panhuys en Derk-Jan Warrink